in

Agyagozás ovisokkal – Itt megtalálod!

Agyagozás ovisokkal – Itt megtalálod!

Bármely évszakban és a nap bármely szakaszában (még akár a beszoktatási időben is) mindig jó döntés gyurmát elővenni gyerekeknek. Még a legkisebbek is bátran veszik kézbe, próbálják alakítani, vagy csak egyszerűen kellemes érzés nekik a gyurma tapintása, nyomkodása. Ráadásul rengeteg fejlesztő hatása van, természetesen a kézügyesség és kreativitás fejlesztésen túl is.

Sok-sok minden más mellett, például az egyik nagyon fontos feladatunk a térérzékelés fejlesztése. Erre remek lehetőség a gyurmázás és az agyagozás is. Szerencsére ezek nagyon kedvelt alapanyagok.

Régi, ősi és egyben kellemes ösztönök jönnek elő a gyerekekből, amikor földközeli, természetes alapanyagokkal, mint például a homok, érintkezhetnek, játszhatnak, sarazhatnak vagy létrehozhatnak valamit. Ennek a naturális tevékenységnek a folytatása az agyaggal való találkozás. Természetesen az anyag- és eszközhasználatot meg kell mutatni a gyerekeknek az agyag megmunkálásával kapcsolatban. Fontos, hogy tudják, hogyan kell használni a nyomhagyó eszközöket, a mintázókat, a sodrófát stb. és milyen technikákat alkalmazhatnak a formáláshoz (gömbölyítés, kicsípés, lapítás, sodrás, kihúzás). Szükséges az is, hogy megtapasztalják mikor jó az állaga az agyagnak. Hányszor és hogyan kell átgyúrni (tömöríteni kell az agyagot, ki kell szorítani a levegőt belőle) és milyen mennyiségű víz kell a jól alakíthatósághoz. Ezen tapasztalatok birtokában magabiztosabban fognak tudni alkotni a gyerekek.

Agyagozás ovisokkal – Itt megtalálod!

Ez a cikk Agyagozás ovisokkal – Itt megtalálod! először a Kvízmester.com. oldalunkon jelent meg.

Szólj hozzá! Várjuk a véleményed!

Téli kreatív ötletek ovisoknak- Itt megtalálod!

Weöres Sándor: Fiúk, lányok