in

Fóti dal a fröccsről

Vörösmarty Mihály, a reformkor jeles költője legendásan jó barátságot ápolt Jedlik Ányossal, a tudós szerzetessel és Fáy András író-politikussal. Voltaképpen nekik, hármójuknak köszönhetjük egyik legkedveltebb nemzeti italunkat, a fröccsöt! Március 15. közeledtével mi mással is emlékezhetnénk meg méltó módon róluk, mint a Fóti dallal.

A Szózat és a Csongor és Tünde zseniális szerzője sosem titkolta a bor iránti lelkesedését. Vörösmarty bizony költött verset jó és rossz borról egyaránt.

Egy alkalommal Fáy András fóti présházában múlatta az időt, amikor a legenda szerint Jedlik Ányosnak eszébe jutott, hogy az általa feltalált szódavíz nagyszerűen elegyíthető a szőlőtő termésének erjesztett levével. Így született meg a hazai kocsmák egyik legjelentősebb itala.

Eleinte úgy gondolták, hogy egy németes elnevezés lenne a legmegfelelőbb, de aztán a spritzer szót inkább magyarosították. A fröccsnek azóta számtalan változatát készítik az italkimérésékben és az igényesebb borozókban egyaránt. Nem véletlen, hogy a Perst megyei településen közterület és művelődési ház is őrzi Vörösmarty Mihály nevét. Aki csak teheti, látogasson el Fótra!

Mi Fót két emblematikus vendéglátóhelyén beszélgettünk a vendégsereggel. Arra voltunk kíváncsiak, mit mondanak számukra Vörösmarty szavai.

Először a Sörapu közönségének adtunk lehetőséget a szólásra. Mint ahogy a kocsma neve is mutatja, elsősorban a kézműves sörökre szakosodott, de nem létezhet olyan fóti ivó, ahol ne adnának örömmel a szomjas vendégeknek jóféle fröccsöket is.

– Jó lenne, ha több fröccsterasz üzemelne Fóton – mondta lapunknak János, miközben éppen rose fröccsét kortyolgatta. Mert hogy szerinte a gyöngy valóban jól teszi, hogy felfelé szállva teszi a dolgát, így jelezve, hogy a pohár tartalmában van még némi szufla – nevetett a kőművesként dolgozó férfi.

– A fröccs számomra a szabadságot és az életörömet jelenti – csatlakozott a beszélgetéshez a szomszéd asztalnál ülő nyugdíjas orvos.

Tréfásan hozzátette: a jó fröccs nem csak gyógyatja a lelket és feledteti a bút, hanem egy igai életérzést is kifejez.

– Én úgy tapasztaltam, hogy a szódás bor jobban hat a simánál. Nyilván a szénsav miatt. Ráadásul abból többet is tudok inni – ezt már a Fáy Présházban mondta egy ügyvéd, aki szerint a fröccs előnye, hogy bármelyik ételhez tökéletesen illik.

– Én fröccsöt kérek a gulyáshoz, a rántott szelethez, a somlói galuskához is – búcsúzott.

Szólj hozzá! Várjuk a véleményed!

A walesi város díszpolgárává avatták Arany Jánost

Nagy ötlet! A magyar költők versei a süteményeken