in

Játékok ovisoknak – Itt megtalálod!

Játékok ovisoknak – Itt megtalálod!

Kisgyermekkorban a mozgás és az értelmi fejlődés kéz a kézben járnak. Szülőként rengeteget tehettek annak érdekében, hogy rendszeres és változatos mozgásformákkal segítsétek gyermeketeknél az idegrendszeri kapcsolatok megfelelő alakulását. Iskolás életkorban ez meghatározó lesz a tanulási képességek szempontjából.

Akadálypálya

A gyerekek az oviban is szeretik az ilyen típusú “feladatot”, ráadásul nagyon sokféle mozgásformát is gyakorolhatnak általa. Az otthoni tárgyak, bútorok segítségével ti is készíthettek egy kalandos akadálypályát, amelyen akár az időt mérve is végigmehetnek a gyerekek. Valószínűleg egyre gyorsabban fogják teljesíteni a pályát, így a sikerélményük is garantált. Az elkészítésnél a lényeg, hogy minél többféle mozgásformát kipróbálhassanak. Például:

kúszás – székek alatt, kifeszített madzagok alatt
mászás – alacsonyabb asztal alatt, egy bizonyos sávban – ezt kijelölhetjük egyszerűen két sál egymás mellé fektetésével, de akár maszkolószalagot is leragaszthatunk
tenyéren-talpon haladás – medvejárás – egy kijelölt szakaszon, például: végig a szőnyeg mentén, vagy nappaliból a gyerekszobába stb.
pókjárás, rákjárás – közben egy kisebb plüssállatot vihet a gyerkőc a pocakján
szökdelés páros lábon, egy lábon
egyensúlyozás – végigsétálni egy csíkon, ez lehet mondjuk a fürdőköpeny öve, vagy egy ugrókötél (nehezíthetjük, ha a fején egy babzsákot, vagy kispárnát kell vinnie)
gurulás – végig a szőnyegen
tárgyak átlépése: ezek lehetnek egyszerű plüssállatok, amelyeket bizonyos távolságra helyeztek el egymástól, vagy több kispárnát a földre helyezve azokra rálépve lehet tovább haladni
fellépés-lelépés: alacsony sámli, vagy nagyobb könyvek egymásra helyezve, esetleg játéktároló láda lefelé fordítva – persze itt nagyon fontos a biztonság, nehogy könnyen felboruljon, eldőljön!!!
tárgyak megkerülése: kisszékek, vízzel töltött palackok sorba állítva, vagy bármilyen egyszerű tárgy, játék.

Pókhálós ügyességi pálya

Ehhez az ötlethez csak jó sok fonalra van szükség, amit székek, bútorok között különböző magasságban rögzítve egy pókháló szerű labirintust hozunk létre. Persze ehhez egy olyan helyet érdemes választani, ahol egy ideig megmaradhat a pókháló.

Elkészíthetjük úgy, hogy a gyerekeknek alatta kell végigkúszni és lehet a feladat az is, hogy felette lépegetve, a madzagok között átbújva kell végighaladni a pályán.

Alagút

Az alagúton való átbújás nem csak a kúszás-mászást fejleszti. Nagyon sok szakember úgy véli, hogy a születés során átélt élmények is megfigyelhetők ennél a játéktípusnál.

Azt ugyan nem tudom, hogy ezeknek a korai emlékeknek köszönthető-e, de vannak gyerkőcök, akik valóban nem mernek bebújni az alagútba és igazi sikerélmény, amikor félelmüket legyőzve mégis sikerül nekik.

Nagyon jó, ha van otthon kimondottan ilyen típusú játékotok, de akár nagyobb papírdobozokból is készíthettek játék-alagutat, ami sokféle játékra kínál lehetőséget.

Célbadobás

A legegyszerűbb játékok egyike, amit tényleg percek alatt elővarázsolhattok. Bár ez a fajta mozgás kevesebb energiát vezet le, nagyon hasznos például a szem-kéz koordináció fejlődése szempontjából.

Ez a cikk Játékok ovisoknak – Itt megtalálod! először a Kvízmester.com. oldalunkon jelent meg.

Szólj hozzá! Várjuk a véleményed!

Fejlesztő játékok ovisoknak online – Itt megtalálod!

Óvodai ballagásra ballagási idézetek ovisoknak – Itt megtalálod!