in

Karacsonyi jatekok ovisoknak – Itt megtalálod!

Karacsonyi jatekok ovisoknak – Itt megtalálod!

Éneklős kereső

Keressünk egy tárgyat, amit elrejtünk. Ez kapcsolódhat az adott időszakhoz, lehet például Mikulás sapka, vagy egy kis csengő. Küldjünk ki egy gyereket, ő lesz a kereső, másvalaki pedig rejtse el a tárgyat úgy, hogy azért észrevehető legyen (ne tegye bele például egy dobozba). Hívjuk be a keresőt, és kezdjünk el közösen énekelni egy mindenki által ismert éneket (lehet ez például a Kis karácsony, nagy karácsony, vagy bármelyik más általatok ismert dal). A dalt azonban úgy kell énekelni, hogy ha a kereső messze jár az elrejtett tárgytól halkan énekeljük, ha közeledik, akkor egyre hangosabban. Persze ez kiscsoportosoknál még nem biztos, hogy sikerül, de a halk és hangos közötti különbséget ők is érzékelni fogják. Jó, ha ezt a játékot megelőzi egy-két alkalom, amikor halkan és hangosan énekeltek, például egy Mikulás báb le- és fel emelésével (ha magasra emeljük: hangos, ha leengedjük: halk).

Ég a gyertya, ég…

Az ismert dalocskát játszhatjátok úgy, hogy körbejártok énekelve, két-három kisgyerek pedig a körben feltartott kézzel, “égő gyertyát tart”. Az ének végén mindenki leguggol feltartott kezekkel, a kör közepén álló gyerekek pedig “meggyújtják” valakinek a gyertyáját és helyet cserélnek vele.

Csengőkereső

A csengőszó szorosan hozzátartozik a Mikulás és a karácsony hangulatához, ráadásul a hallásfejlesztő játékok kedvelt eszköze is. Íme egy példa: a gyerekek körbe állnak és hátra teszik a kezüket. Egy kisgyerek a kör közepén leguggol és eltakarja a szemét, közben ezt mondja:

“Hunyó vagyok, gyerekek, kis csengettyűt keresek.”

Add valamelyik gyerek kezébe a csengőt és ő szólaltassa meg rövid ideig, majd tegye hátra újra a kezét. A hunyónak ki kell találnia, honnét jött a csengettyűszó, ki volt, aki megszólaltatta. Ha sikerül, helyet cserélnek.

Ez a cikk Karacsonyi jatekok ovisoknak – Itt megtalálod! először a Kvízmester.com. oldalunkon jelent meg.

Szólj hozzá! Várjuk a véleményed!

József Attila: Kertész leszek

Karacsonyi tanc ovisoknak – Itt megtalálod!