in

A költészet napja 2016 – Lemezbemutató, kiállítás, koszorúzás Miskolcon

Lemezbemutató, rajzkiállítás és számos egyéb rendezvény színesíti a költészetnapi programokat Miskolcon, amelyek már hétfőn megkezdődtek a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár szervezésében Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelyén.

József Attila 1933-ban a Lillafüreden tartott írókongresszus idején írta meg a magyar líra egyik legismertebb költeményét, az Ódát, erre emlékeztet a Palotaszálló függőkertjében az emléktábla és a költő 2005-ben felavatott szobra, Varga Éva alkotása is ezt idézi a függőkertben, a Költészet teraszán. Itt minden évben, miként most is, a költő születésnapján, április 11-én találkoznak írók és olvasók, költők és verskedvelők. Az Ódát ezúttal Balázs István előadóművész szavalja el, és versek kíséretében pedig mindenki elhelyezheti az emlékezés virágait József Attila szobránál.

A jeles nap alkalmából, április hetedikén mutatja be a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár és a Gömörország Egyesület a Miskolci Akvarellek I. című verses lemezt. A CD a városban élő, ide kötődő kortárs költők – Cseh Károly, Csorba Piroska, Fecske Csaba, Kühne Katalin, Némethi Lajos, Suhaj Ildikó, Szabó-Bogár Imre – verseiből válogat. A 22 költeményt tartalmazó lemez kiadója a Gömörország Egyesület, az előadók az egyesülethez kötődő versmondók – Ötvös Éva, Petri Nóra, Balázs István és Koncz Károly előadóművész -, és ugyancsak ismert a város kulturális életében a költeményeket megzenésítő és előadó Vihula Mihajlo gitárművész és Szécsi Viktória énekes.

A költészet napja alkalmából köszönti Miskolc idén március 15-én Kossuth-díjjal kitüntetett költőjét, Serfőző Simont, a Serfőző Simontól, Serfőző Simonról című műsorral, amelyet április 13-án rendeznek meg a Miskolci Nemzeti Színházban.

A könyvtár játékot is hirdetett április 4-től 30-ig az intézmény közösségi oldalán. A költészetnapi játék lényege az, hogy a versszeretők osszák meg egymással kedvenc versüket a Facebookon. Cél az, hogy ne csak a szöveget tegyék közzé, hanem gondolják azt tovább, készítsenek fotót hozzá, ami kifejezi, megidézi a sorokat.

Szólj hozzá! Várjuk a véleményed!

A költészet napja 2016 – Programok Jász-Nagykun-Szolnok megyében

A költészet napja 2016 – Programok Tolna megyében