in

Szelektív hulladékgyűjtés ovisoknak – Itt megtalálod!

Szelektív hulladékgyűjtés ovisoknak – Itt megtalálod!

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy már az óvodás gyermekek is megtanulják, hogy a Földünknek bizony segítségre van szüksége ahhoz, hogy fennmaradjon. Sokan szemetelnek, a földre dobálják az el nem bomló szemetüket, veszélyeztetve az emberek, növények, állatok fennmaradását.

Mi óvónők, azzal segítünk a legtöbbet, ha már az óvodában helyesen megtanítjuk a szemétgyűjtést a gyermekeknek. Az óvoda nevelési tervében, feladatként építettük be a szelektív hulladék gyűjtés megismertetését, tudatos gyakorlását.
Ennek legelső lépése az idén az volt, hogy Budapestről érkezett óvodánkba Öko Panna és Öko Palkó kalandjait bemutató színházi előadás, melynek segítségével megtanították a gyermekeket a helyes szétválogatásra.
Ehhez kis mondókát hoztak segítségül:

Kék, -papír, de csak tiszta,
sárga, -műanyag lapítva,
Fém, -mehet a szürkébe,
üveg, -szín szerint, edénybe /fehér-fehérüveg, zöld- színes üveg/,

Majd a mese elmesélte, hogy a Föld Apó milyen beteg, mert az emberek kivágják a sok fát, és helyére nem ültetnek kisfákat, és a kismadárkák sem tudnak hol fészket rakni.
A vizet is szennyezik, mert minden veszélyes anyagot beledobálnak, beleeresztenek a folyókba, ami belefolyik a talaj rétegeibe és szegény kis vakond családja a föld mélyében elpusztul a szomjazástól.
Sokan szétszórják az otthonaikban összegyűjtött szemeteiket az utak, erdők mentén.

Ettől a sok szennyezéstől szegény Föld Apó lázas, kedvetlen, beteg.

Mivel tudjuk meggyógyítani?
Azzal, ha odafigyelünk környezetünkre, nem szemetelünk és a háztartásban keletkezett szemetet, külön válogatjuk, mert akkor ezeket újra lehet hasznosítani, és nem a földet szennyezik.

 

Szelektív hulladékgyűjtés ovisoknak – Itt megtalálod!

Ez a cikk Szelektív hulladékgyűjtés ovisoknak – Itt megtalálod! először a Kvízmester.com. oldalunkon jelent meg.

Szólj hozzá! Várjuk a véleményed!

Reviczky Gyula: Jézus Pilátus előtt

Színező ovisoknak őszi színező – Itt megtalálod!