in

Húsvét jelképei óvoda – Itt megtalálod!

Húsvét jelképei óvoda – Itt megtalálod!

barka: Jézus Jeruzsálembe való bevonulásakor az emberek ruhájukat és lombos ágakat terítettek a megváltó elé, ennek emlékére barkát szentelnek a templomokba, a barkavirág mást is jelképez, ahogy véget ér a böjti időszak, úgy véget ér a tél is. A húsvét az újjászületendő természetnek is az ünnepe. A barka bolyhos virágainak gyógyerőt is tulajdonítottak. Ha tűzhelybe dobták megóvta a házat a bajoktól, gyógyszerként elmulasztotta a torokfájást.

bárány: vallási eredetű, húsvéti bárány Jézust jelképezi, leggyakrabban a bárányok tavasszal jönnek a világra, Krisztus is áldozati bárányként halt kereszthalált az emberiség megváltásáért, ezért nevezik őt a mai napig isten bárányának.

nyuszi: legenda szerint húsvét napján, a hold felszínén egy nyuszi képét vélték felfedezni, részben ennek köszönhető, hogy a nyúl szimbóluma szorosan összefonódott ezzel az ünnepel. A nyulat, mint a tojást is az ókori idők óta termékenységi szimbólumként tartották számon. A húsvéti nyúl leginkább a gyerekek számára kedves, hiszen legtöbb helyen a húsvéti nyuszi hozza az ajándékot. A színes húsvéti tojásokat a szabadban madárfészekhez hasonló kis kosárkákban rejtik el, amelyeket a gyerekeknek kell megtalálniuk valamilyen ajándékért cserébe.

tojás: a termékenység a teremtés az újjászületés legősibb jelképe. A tojásfestés mindig is az asszonyok, lányok feladata volt. A tojások színezésénél leggyakrabban a piros színt használták, mivel ennek mágikus erőt tulajdonítottak. Nem csak megvédelmez, de egyúttal Krisztus vérét is jelképezi. Eredetileg természetes festékanyagokat használtak a tojások színezéséhez, később kialakultak az írásos tojások is.

Ez a cikk Húsvét jelképei óvoda – Itt megtalálod! először a Kvízmester.com. oldalunkon jelent meg.

Szólj hozzá! Várjuk a véleményed!

Labirintus feladatok ovisoknak – Itt megtalálod!

Húsvét ovisoknak – Itt megtalálod!