in

A költészet napja 2016 – Juhász Ferencre emlékeznek a PIM-ben

Középiskolásoknak szóló rendhagyó irodalomórával és beszélgetésekkel emlékeznek a tavaly elhunyt Juhász Ferenc kétszeres Kossuth-díjas és József Attila-díjas költőre a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) április 11-én, a költészet napján.

Az intézmény közleménye szerint a diákokat délelőtt az Írás az ünnep szívére című rendhagyó irodalomórára várják, ahol Tarján Tamás irodalomtörténész, Havas Judit előadóművész és Sirokai Mátyás fiatal költő segítenek közelebb jutni a juhászi líra megfejtéséhez, miközben a résztvevők megismerhetik az 1960-as, 1970-es és 1980-as évek magyarországi irodalmi életét, meghatározó alkotóit is.

Játszótárs-keresés címmel délután a költői életmű és a képzőművészet egymásra hatása, vizualitás és verbalitás összefüggései kerülnek előtérbe, amelynek részeként Konok Tamás festőművész emlékezik a költőre, felidézve az általa készített Juhász Ferenc-portré keletkezéstörténetét. Emellett a kortárs magyar festészet jeles képviselője, Fehér László is bemutatja a költőről készült portréját. A beszélgetést Jovián György festőművész vezeti.

Az eseménysorozatot a Mondani, halálig című irodalmi est zárja, ahol barátok, pályatársak, egykori munkatársak – köztük Ágh István, Kántor Péter, Lator László és Zalán Tibor költők, valamint Csányi Vilmos etológus – emlékeznek Juhász Ferencre és beszélgetnek közös emlékek mentén Juhász Anna irodalmárral, a költő lányával.

A vetítéssel, zenével egybekötött esten Galkó Balázs színművész tolmácsolja Juhász Ferenc verseit, fellép a Vujicsics együttes.

Szólj hozzá! Várjuk a véleményed!

A költészet napja 2016 – Táncos-énekes flashmob is várja az egrieket

A költészet napja – Verskoncertek és gálaműsor Ferencvárosban