in

A költészet napja 2016 – Maratoni rendezvények Szegeden

Tizenkét és huszonnégy órás versfelolvasással is köszöntik Szegeden a költészet napját és egyben József Attila születésének 111. évfordulóját – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Csaknem tizenöt évvel ezelőtt az akkor még működő Impala házban Balog József színész, újságíró és Darvasi László író hatórás fölolvasással tisztelgett a költészet napja előtt. Két esztendeje a páros újraélesztette a kezdeményezést a szegedi művészmoziban, a Grand Caféban, ahol aztán egyre nagyobb sikere támadt a fölolvasásoknak, melyeken fiatal, magyar költők művei éppúgy szerepeltek, mint klasszikusok versei.

Idén már egy teljes napon keresztül, péntek éjfélétől a szombat éjféléig olvasnak föl, ahol minden óra határozott tematikával bír majd. Az április 8-hoz, a nemzetközi roma naphoz kapcsolódva a felolvasás roma költők műveivel, illetve a cigányság kultúrájához kapcsolódó írásokkal kezdődik. Később pedig lesz Ilia Mihály-óra, Tiszatáj-óra, Szilasi László-óra, erotikus óra, szegedi költők órája, Baka István Farkasok órája, tiltott versek órája, tudósok órája, gimnazisták órája, mese-óra, közéleti óra, sok vendégolvasó, zene- és filmalátét.

Hétfőn, a költészet napján az egyetem kulturális irodája hívja közös verselésre az irodalomkedvelőket. Hétfőn délután egytől az egykori rektor, Szent-Györgyi Albert szobránál óránként váltják egymást különböző egyetemi és városi szervezetek, csapatok, közösségek. Minden órának lesz “versőre”, aki szervezi a verselés folyamatosságát. A szavalásba bárki bekapcsolódhat egy-egy vers erejéig az egyetem egykori diákját, József Attilát is megidéző rendezvénybe.

Az irodalmi rendezvények nem fejeződnek be a költészet napján az egyetem központi épülete előtt, újraindul a tavaly nagy sikert aratott Vers délben sorozat. Ezen május közepéig minden hétköznap délben egy egyetemi polgár – hallgató, oktató, dolgozó – vagy szegedi lakos elmondhatja, felolvashatja egyik kedves versét.

Szólj hozzá! Várjuk a véleményed!

A költészet napja 2016 – Különleges programokkal ünnepelnek Zala megyében

A költészet napja 2016 – Versmaraton Békés megyében