in

A költészet napja 2016 – Versmaraton Békés megyében

Huszonnégy órás versmaratonnal, szavalóversenyekkel, író-olvasó találkozókkal és slam poetry-vel ünneplik a költészet napját Békés megyében – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A Békéscsabai Jókai Színház 24 órás versmondó és versolvasó fesztivált rendez. A program április 10-én 20 órakor kezdődik és másnap, József Attila születésnapján 20 órakor ér véget. A versfolyamhoz közéleti személyiségek, politikusok, ügyvédek, művészek, élsportolók és pedagógusok is csatlakoznak.

A békéscsabai Lencsési Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény hagyományosan több mint három évtizede rendezi meg a József Attila Versmondó Versenyt. A megméretést Banner Zoltán költő, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett előadóművész, művészettörténész nyitja meg.

Versmondó versenyt a megye számos pontján szerveznek. Békésén több napon keresztül, külön-külön csoportokban szavalnak az óvodások, az általános- és középiskolások, valamint a felnőttek. Gyomaendrődön a Határ Győző Városi Könyvtárban közel húsz éve rendszeresen megrendezik a versmondó versenyt, amelyen idén több mint száz szavaló vesz részt.

Szarvason a városi könyvtárban egész napos versmaratont rendeznek, a jelentkezők saját verseket is előadhatnak, az ünnepségen fellépnek a Cervinus Teátrum művészei is.

Orosházán az iskolai versmondó versenyek mellett a könyvtárban Kiss Ottóval író-olvasó találkozó lesz április 8-án; ugyanott április 11-én Bakonyi Péter író-költő ad estet, amelyen közreműködik Márton András színművész.

Gyulán délelőtt megkoszorúzzák József Attila szobrát, délután a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban Szabó T. Anna József Attila-díjas költővel beszélget Kiss László író, a Bárka irodalmi folyóirat szerkesztője. Ekkor lesz a Gyulai Kulturális Nonprofit Kft. által meghirdetett versíró pályázat eredményhirdetése is.

A mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium április 11. és 14. között több programmal, drámajátékkal, Áfra János költővel való beszélgetéssel, valamint slamszerda szervezésével is emlékezik a költészet napjára. Az Orlai Petrics Soma Kulturális Központban pedig színházi előadással ünnepelnek hétfőn este.

Az újkígyósi művelődési házban április 15-én Szerelmem, Erdély címmel Rékasi Károly színművész Wass Albert estjét tekinthetik meg az érdeklődők.

A költészet napját 1964 óta minden évben József Attila (1905-1937) születésnapján, április 11-én tartják.

Bővebb itt

Szólj hozzá! Várjuk a véleményed!

A költészet napja 2016 – Maratoni rendezvények Szegeden

A költészet napja 2016 – Táncos-énekes flashmob is várja az egrieket