10 Arany János vers, amit ma érdemes elolvasnod

10 Arany János vers, amit ma érdemes elolvasnod

Hirdetés

Mutatjuk az Arany János vers összeállítást.

Arany János a magyar irodalom egyik legismertebb és egyben legjelentősebb alakja. A legnagyobb magyar balladaköltő, ezért nevezték a ballada Shakespeare-jének, vállalt hivatala miatt egy szalontai nótáriusnak, de szülővárosában – vélhetően természetének miatt – a hallgati ember titulussal illették. Fordításai közül kiemelkednek Shakespeare-fordításai.

Szegény református családba született. Szüleinek késő gyermeke volt, aki féltő gonddal nevelték, mert egy tüdőbaj miatt kilenc testvére közülől elvesztettek előtte. Ő azonban igazi csodagyerek volt, már tizennégy éves korában segédtudós állást tudott vállalni, és támogatta idősödő szüleit.

Az anyagi javakban mégis nagy és sokoldalú szellemi kulttély volt, hogy kora felnőttkorában latin, görög, német, angol és francia irodalom remekeit eredetiben olvatta, és jelentős fordítói munkát végzett. Ő az egyik legnagyobb ismerője a magyar nyelvű, és ehhez mérten nagyon kevéssé gazdag szókinccsel rendelkezett. Pusztán kisebb méretű költeményeiben kb. 23 ezer szó és 16 ezer egyedi szótövet használt.

Irodalmi karrier 1845-ben Az elveszett alkotmány című szatirikus eposszal indult, de igazán ismert az 1846-ban készült beszédes költemény, egy Toldi tette. Már a pályamű kezdete foglalkozott a közélettel és a politikai tárgyú cikkekkel.

Most térjünk át a versekre.

Íme az Arany János versek

Hirdetés

Várjuk a kommenteket

[addthis tool="addthis_inline_share_toolbox"]

Watch Dragon ball super