10 Kölcsey Ferenc vers, amit ma érdemes elolvasnod

10 Kölcsey Ferenc vers, amit ma érdemes elolvasnod

Hirdetés

Mutatjuk a Kölcsey Ferenc vers összeállítást.

Kölcsey Ferenc magyar költő, politikus és nyelvújító, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Kisfaludy Társaság alapító tagja, a nemzeti himnusz költője.

Sződemeteren született középnemesi családban.1796-ban meghal édesapja, majd 1801-ben édesanyja is. nagybátya neveli 3 fiútestvérével együtt. A debreceni református kollégiumba jár 18 éves koráig. Gyermekkorában himlő következtében a bal szemére megvakul.

1803.tól ír verseket, Kazinczyval 1805-ben ismerkedik meg barátok lesznek. Mindketten az ún. “fentebb stíl” képviselői lesznek. Gondolkodó típusú, filozófiai műveket tanulmányoz. Megtanul: görögül, latinul, németül és franciául. Pestre megy jogot tanulni. Joggyakornok, majd ügyvédi vizsgát tesz. 1815-ben Lasztócra megy és Szemere Pál nevű barátjához. Itt írják meg közösen a Felelet Mondolatra című gúnyiratot.

1815-1817 között Csokonairól, Berzsenyiről elmarasztaló kritikákat ír.
1817-ben ízlésbeli és politikai nézetkülönbségek miatt megszakad barátsága Kazinczyval.

1832-től országgyűlési képviselő Szatmár-megyében, ekkor kezdi írni az Országgyűlési naplót.
1834-ben megjelennek országgyűlési beszédei: A szatmári adózó nép állapotáról (a közteherviselés, a nemesség megadóztatásának kísérlete a témája.) Az örökös megváltás ügyében című mű melynek témája: örökváltság, a jobbágyfelszabadítás.

1835-ben lemond, az országgyűlési képviselőségéről (Búcsú az Országos Rendektől). Kossuth Lajos és Wesselényi Miklós letartóztatása után elvállalja a védelmüket, 1838-ban hivatalos útján megfázik, és augusztus 24.-én meghal.

Íme a Kölcsey Ferenc versek

Van még Kölcsey Ferenc vers – folytatjuk

Hirdetés

Várjuk a kommenteket

[addthis tool="addthis_inline_share_toolbox"]

Watch Dragon ball super